Ulukışla Ziraat Odası > Haberler > Borç Erteleme Hakkında

Borç Erteleme Hakkında

Çeşitli afetler nedeniyle zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları bir yıl süre ile ertelendi.

Çeşitli afetler nedeniyle zarar gören gerçek veya tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan, düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine dair Bakanlar Kurulu Kararı, 29 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlandı.

Borç ertelemeden kimler yararlanacak?

Borç ertelemeden, 1 Ocak 2017 tarihinden 31 Aralık 2017 tarihine kadar Türkiye sınırları içerisinde meydana gelen deprem, yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don kuraklık, yıldırım düşmesi, güneş yanıklığı ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın diğer kayıt sistemlere göre kayıtlı olup, üretimlerine devam eden gerçek veya tüzel kişi üreticiler yararlanacak.

1 yıl süreyle ertelenecek

Buna göre, gerçek ve tüzel kişilerden ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az %30 oranında zarar gören ve bu durumları hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek veya tüzel kişilerin, Banka ve TKK tarafından kullandırılan ve hasar tespit komisyonu kararı tarihi itibariyle vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihlerinden/taksit vadelerinden/hesap devrelerinden itibaren 1 yıl süreyle ertelenecek.Banka ve TKK tarafından ertelenen tarımsal kredi borçlarına, erteleme dönemi müddetince kredi borcunun vadesinden itibaren %3 faiz uygulanacak.

ERTELEMEDEN FAYDALANMAK İSTEYEN  ÇİFTÇİLERİMİZ’İN 15.12.2017 Tarihine kadar İLÇE GIDA TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE DİLEKÇE VERMELERİ GEREKMEKTEDİR.